Home

  Jaarverslag 2016

  Evenementen

  De bekendste toptennisevenementen in binnen- en buitenland zijn een belangrijk middel om meer mensen te laten genieten van tennis. Voorbeelden van deze toernooien in Nederland zijn de Fed Cup, de Davis Cup, de Ricoh Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament. Bij deze evenementen kunnen alle tennisliefhebbers worden bereikt, zowel tennissers als niet-tennissers. Door deze evenementen op de juiste manier neer te zetten, kunnen de populariteit van tennis en zichtbaarheid van de KNLTB verder worden vergroot. De KNLTB organiseerde in 2016 verschillende tennisevenementen in Nederland. In de Fed Cup en Davis Cup vonden alle wedstrijden in het buitenland plaats.

  Fed Cup

  Voor het eerst sinds 1997 stond het Nederlands Fed Cupteam in 2016 in de halve finales van de Wereldgroep I, het hoogste niveau van het landentoernooi. Nederland bereikte de laatste vier door een 3-1 zege op Rusland in Moskou. Frankrijk was in de halve finale helaas met 3-2 te sterk.

  Het team van captain Paul Haarhuis was na overwinningen in 2014 en 2015 op Kroatië, België, Luxemburg, Wit-Rusland, Japan, Slowakije, Australië en Rusland acht landenontmoetingen op rij ongeslagen, waardoor het in 2015 promoveerde naar Wereldgroep I.

  Davis Cup

  Het Nederlands Davis Cupteam heeft in 2016 de landenontmoeting met Rusland met 4-1 verloren, waardoor het veroordeeld was tot een wedstrijd tegen Zweden om handhaving in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.. Nederland behield zijn plek door Zweden overtuigend met 5-0 te verslaan.

  Lotto Eredivisie Gemengd

  De Eredivisie Gemengd is de hoogste klasse in het Nederlandse tennis in competitieverband. Aan de Eredivisie Gemengd nemen nationale en internationale toppers deel die ook actief zijn op de ATP-/WTA-tour. De play-offs van de Lotto Eredivisie Gemengd werden in 2016 afgewerkt op de banen van  T.C. Zandvoort. Op 4 en 5 juni streden T.C. Zandvoort, H.L.T.C. Leimonias, L.T.C. Naaldwijk en T.V. De Lobbelaer om het landskampioenschap. Leimonias veroverde uiteindelijk de titel. De Hagenaars wonnen de finale met 4-2 van Zandvoort en zijn daardoor in 2017 gastheer van de playoffs.

  Nationale kampioenschappen

   

  NOVK

  Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 maart vonden de Nationale Overdekte Veteranen Kampioenschappen 2016 (NOVK) plaats op de banen van het Tulip Tennis Center in Hilversum. Ruim 400 tennissers deden in diverse leeftijdscategorieën een gooi naar de nationale veteranentitel in het enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel. Bij de heren werd gespeeld in de categorieën 35+ tot en met  85+ en bij de dames in de categorieën 40+ tot en met 75+. De titels in de verscheidene categorieën gingen naar de volgende spelers:

  DE 35+    n.v.t
  DE 40+    Caroline de Vries
  DE 45+    Annemiek Wissink
  DE 50+    Carole de Bruin
  DE 55+    Marianne Troost van der Torre
  DE 60+    Carola Muller van Moppes-van Fraayenhoven
  DE 65+    Heleen Janssen-Prins
  DE 70+    Anneke Jelsma-De Jong
  DE 75+    Evelina Dijkstra-Snijders

  HE 35+    Dennis Kockx
  HE 40+    Joris Onverwagt
  HE 45+    Frank van de Heuvel
  HE 50+    Hans van Scheppingen
  HE 55+    Frank Janssen
  HE 60+    Frits Raijmakers
  HE 65+    Peter Vaarties
  HE 70+    Benno de Jel
  HE 75+    Hans Bronkhorst
  HE 80+    Michael van Berckel
  HE 85+    Jan Hage

   

  NVK

  Ruim 220 spelers kwamen van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus in actie tijdens de Nationale Veteranen Kampioenschappen 2016. Op de gravelbanen van TC Etten in Etten Leur speelden zij om de nationale veteranentitels in het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel. De heren speelden in de leeftijdscategorieën van 35+ tot en met 80+, de dames in de leeftijdscategorieën van 35+ tot en met 75+. De volgende namen gingen er met de titels vandoor:

  DE 35+    Regina Balcune
  DE 40+    Eva Haslinghuis
  DE 45+    Annemiek Wissink
  DE 50+    Carole de Bruin
  DE 55+    Marianne Troost van der Torre
  DE 60+    Sylvia Lievers-Kronenburg
  DE 65+    Heleen Janssen-Prins
  DE 70+    Anneke Jelsma-de Jong
  DE 75+    Wil Sevenstern-van der Ree

  HE 35+    Bart Beks
  HE 40+    Jeroen van den Heuvel
  HE 45+    Jeroen Bok
  HE 50+    Niels de Kok
  HE 55+    Gejo Bogie
  HE 60+    Martin Koek
  HE 65+    Rolf Thung
  HE 70+    Benno de Jel
  HE 75+    Bé Lenten
  HE 80+    Michael van Berckel
   

  NOJK

  Van donderdag 10 tot en met  zondag 13 maart vonden in de leeftijdscategorieën t/m12 en t/m 16 jaar de Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) plaats in Tennishal Victoria in Rotterdam . Van 17 tot en met 20 maart werden in Rotterdam ook in de categorieën t/m 14 jaar en t/m 18 jaar de prijzen verdeeld.  In het enkelspel streden 128 jonge spelers om de nationale titel. De winnaars:


  Winnaars jongens
  T/m 12 jaar: Steffan van Weldam
  T/m 14 jaar: Stijn Janssen
  T/m 16 jaar: Sidané Pontjodikromo
  T/m 18 jaar: Ryan Nijboer

  Winnaars meisjes
  T/m 12 jaar: Joelle Steur
  T/m 14 jaar: Tess Demin
  T/m 16 jaar: Perla Nieuwboer
  T/m 18 jaar: Nina Kruijer


  NJK

  Van 8 tot en met 13 augustus tennisten de grootste talenten op de banen Tulip Tenniscenter in Hilversum om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel. 

  Winnaars jongens
  JE12: Daniel Verbeek  
  JE14: Jesse den Hartog
  JE16: Sidané Pontjodikromo 
  JE18: Ryan Nijboer 

  Winnaars meisjes
  ME12: Anouk Koevermans
  ME14: Kim Hansen  
  ME16:  Dainah Cameron  
  ME18: Suzan Lamens

  Lotto NK Tennis

  De Lotto NK Tennis van 2016 werden van 13 tot en met 18 december gespeeld in Topsportcentrum Rotterdam. De beste Nederlandse tennissers en rolstoeltennissers streden in het enkel- en dubbelspel om de nationale titels. Naast tennis van Nederlands topniveau maakte een aantal side events de NK weer tot een zeer aantrekkelijke tennisweek. Zo werden in het finaleweekend de kampioenen van de Voor- en Najaarscompetitie gehuldigd op het centercourt. Hier kwamen ruim 1000 mensen op af. Ook kreeg  het publiek de kans een viertal topspelers te ondervragen tijdens de spelerspresentatie, konden kinderen een rally tegen Robin Haase spelen en op zondag was de KNLTB Rematch, waarin twee recreatieve teams hun meest memorabele wedstrijd nog een keer mochten beleven, maar nu in het decor van de Lotto NK Tennis. 

   

   

  De winnaars van de Lotto NK Tennis 2016 zijn:

  Botic van de Zandschulp (HE)
  Bibiane Schoofs (DE)
  Maikel Scheffers (HE rolstoeltennis)
  Diede de Groot (DE rolstoeltennis)

  Botic van de Zandschulp en Sidney de Boer (HD)
  Nina Kruijer en Suzan Lamens (DD)
  Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren (HD rolstoeltennis)
  Marjolein Buis en Diede de Groot (DD rolstoeltennis)

  Ruben Spaargaren (NRK junioren)