Home

  Jaarverslag 2016

  Toptennis

  De KNLTB wil met het Nederlandse toptennis een structurele positie in de mondiale top tien veroveren. Dat is een grote uitdaging die we met beide handen aanpakken. Dit doen we aan de hand van de volgende vier elementen:

   

  • Creëren van een topsportcultuur.
  • Moderniseren van de talentontwikkeling.
  • Prestaties op alle niveaus.
  • Impact van toptennis events vergroten.

  Prestaties highlights

  Kiki

  Kiki Bertens heeft een fantastisch 2016 beleefd. Nederlands’ beste tennisster won haar tweede WTA-titel in Nürnberg, een paar dubbelspeltitels en haar beste resultaat was een plek in de halve finales van Roland Garros. Nummer één van de wereld Serena Williams was hierin net te sterk.

  Met het Fed Cup-team reikte Kiki knap tot de halve finales, waar zij en haar teamgenoten nipt van Frankrijk verloren. De beslissende dubbel werd in een spannende driesetter verloren. Bertens won in 2016 in de Fed Cup al haar enkelspelpartijen en nam daarmee het team bij de hand. 

  De droomweken van Kiki Bertens op Roland Garros kort in beeld

   

  Toptennis, een overzicht 

  Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer zette zijn goede vorm in 2016 door. Hij won, samen met zijn vaste dubbelpartner Horia Tecau, het ATP Masters-toernooi van Madrid. Hij sloot het jaar 2016 af op de 27ste positie van de wereldranglijst.

  Voor het eerst sinds 1997 stond het Nederlands Fed Cup-team in 2016 in de halve finales van de Wereldgroep I. Helaas was Frankrijk daarin met 3-2 te sterk. Lees meer over de Fed Cup prestaties in 2016.

  Tim van Rijthoven haalde in 2016 de halve finales in het enkelspel van de Future Breda. In Alkmaar speelde hij de kwartfinale en won hij de dubbel met Tallon Griekspoor. Ook ging Tim weer met het Davis Cup-team mee. Tijdens de Davis Cup-ontmoeting met Zweden won hij ook zijn enkelpartij. Daarnaast won Tim in 2016 de dubbelspelfinale in Calgary, waar hij in de enkelspelfinale net naast de titel greep.

  ATP-ranking per 26 december 2016

  Jean Julien Rojer Enkel: - / Dubbel: 27
  Robin Haase Enkel: 59 / Dubbel: 148
  Igor Sijsling Enkel: 177 / Dubbel: 533
  Thiemo de Bakker Enkel: 257 / Dubbel: 325
  Antal van der Duim Enkel: 283 / Dubbel: 224
  Tallon Griekspoor Enkel: 347 / Dubbel: 329
  Tim van Rijthoven Enkel: 381 / Dubbel: 334
  Botic van de Zandschulp Enkel: 402 / Dubbel: 570
  Jesse Huta Galung Enkel: 442 / Dubbel: 879
  Niels Lootsma Enkel: 443 / Dubbel: 474
  Scott Griekspoor Enkel: 489 / Dubbel: 1050

  WTA-ranking per 28 december 2016

  Kiki Bertens Enkel: 22 / Dubbel: 37
  Richel Hogenkamp Enkel: 133 / Dubbel: 345
  Cindy Burger Enkel: 141 / Dubbel: 169
  Arantxa Rus Enkel: 176 / Dubbel: 192
  Lesley Kerkhove Enkel: 183 / Dubbel: 117
  Quirine Lemoine Enkel: 188 / Dubbel: 198
  Michaëlla Krajicek Enkel: 270 / Dubbel: 89
  Indy de Vroome Enkel: 300 / Dubbel: 277
  Bibiane Schoofs Enkel: 484 / Dubbel: -

   

  Rolstoeltennis

  De Nederlandse rolstoeltennisselectie behoort al jaren tot de absolute wereldtop, zowel bij de dames als de heren. De laatste jaren domineren vooral de Nederlandse dames op internationaal niveau. Jiske Griffioen is de nummer één van de wereld en won in 2016 de Australian Open, Wimbledon en twee maal goud op de Paralympische Spelen (enkel en dubbel).  Marjolein Buis won in 2016 Roland Garros en pakte samen met Diede de Groot het zilver op de Paralympische Spelen. Aniek van Koot was ook succesvol op de Paralympische Spelen. Zij haalde zilver in het enkelspel en goud (samen met Griffioen) in het dubbelspel.

   

  Rankings 5 december Rolstoeltennis: Internationaal

  Heren
  Maikel Scheffers Enkel: 8 / Dubbel: 9
  Tom Egberink Enkel: 12 / Dubbel: 14
  Rick Molier Enkel: 44 / Dubbel: 45
  Carlos Anker Enkel: 75 / Dubbel: 53
  Ruben Spaargaren Enkel: 82 / Dubbel: 83

  Dames
  Jiske Griffioen Enkel: 1 / Dubbel: 2
  Marjolein Buis Enkel: 3 / Dubbel: 4
  Aniek van Koot Enkel: 4 / Dubbel: 3
  Diede de Groot Enkel: 6 / Dubbel: 5
  Michaela Spaanstra Enkel: 14 / Dubbel: 14

  Heren Quads:
  Sam Schröder Enkel: 14 / Dubbel: 21

  Jeugd Jongens:
  Sam Schroder Enkel 1
  Ruben Spaargaren Enkel 7
  Niels Vink Enkel 54

  Jeugd Meisjes:
  Fleur Gobes Enkel 25
  Roos Schröder Enkel 36

   

  Veteranentennis

  De KNLTB organiseert jaarlijks diverse competities en toernooien waardoor veteranentennissers altijd kunnen blijven spelen tegen tennissers van hun eigen leeftijd en niveau. Uit de Nederlandse top wordt ieder jaar een selectie gemaakt die wordt uitgezonden naar de Seniors World Team Championships van de Internationale Tennis Federatie (ITF).

   

  De beste veteranentennissers behaalden dit jaar wederom mooie resultaten tijdens internationale kampioenschappen:

   

  WK Young Seniors  

  De Nederlandse veteranen hebben mooie successen geboekt op de WK Young Seniors in Kroatië:

  • Gouden medaille teams: Heren 35+, Heren 45+, Dames 35+
  • Zilveren medaille teams: Heren 40+
  • Gouden medailles individueel:  Bart Beks (enkel 35+), Marcus Hilpert (45+) en Sander Groen (dubbelspel 45+)
  • Zilveren medailles individueel: Sander Groen (45+), Sander Groen en Liselot Prechtel (gemengd dubbelspel 45+), Bart Beks en Marcus Hilpert (dubbelspel 35+)

   

  WK Seniors  

  In juni bij de individuele wereldkampioenschappen Seniors (50+, 55+ en 60+) in Finland veroverde Nederland de volgende medailles:

  • Zilveren medaille teams: Heren 50+
  • Bronzen medaille teams: Dames 50+
  • Zilveren medailles individueel: Liselot Prechtel (enkel 50+, dubbelspel 50+), Bart Theelen (dubbelspel 50+) en Franny van Opstal-Kalwij (gemengd dubbelspel 50+)

   

  WK Super Seniors  

  In september tennisten de beste spelers van de wereld tijdens het WK Super Seniors  (65+, 70+ en 75+) voor landenteams in Kroatië om de medailles:

  • Gouden medaille teams: Heren 70+
  • Zilveren medaille teams: Dames 70+
  • Gouden medaille individueel: Nora Blom (enkel 65+)
  • Zilveren medaille individueel: Ellie Krocké (enkel 70+)

  Rankings 7 november Veteranentennis: internationaal en nationaal 15 november
  Dames 45+ enkel: Annemiek Wissink: 3, 2
  Dames 50+ enkel: Liselot Prechtel: 1, 2
  Dames 65+ enkel: Nora Blom: 1, 1
  Dames 70+ enkel: Ellie Krocké: 1, 2
  Dames 85+, enkel: Wies Schuitemaker-Spuyman, 6, 1

  Heren 35+ enkel: Bart Beks: 1, 1
  Heren 45+ enkel: Jeroen Bok: 8, 1
  Heren 50+ enkel: Bart Theelen: 4, 2
  Heren 70+ enkel: Hans Adama van Scheltema: 10, 2

   

  Jeugdtennis, hoogtepunten

   

  • Wintercup finale t/m 16 jaar Amadatus Admiraal, Lodewijk Weststrate en Julian Prins behalen een tweede plaats.
  • Toernooioverwinningen voor Stijn Pel en Carmen van Poelgeest tijdens TE 3 in Zoetermeer, t/m 14 jaar.
  • ITF 1, Duitsland: Ryan Nijboer winnaar van het dubbelspel.
  • Zomercup finale girls U18 Lleida (SPA): Liza Lebedzeva, Suzan Lamens en Nina Kruijer verloren in de finale.
  • ITF Mostar Open U18 (SER): Jesper de Jong wint de enkelspelfinale.
  • De achttienjarige Nina Kruijer presteert in 2016 sterk op de juniorentour. Ze wint het dubbelspel op het ITF Junior-toernooi in Traralgon, Australië, en komt tot de laatste 32 op de Australian Open. Ook op Roland Garros en Wimbledon doet ze het goed. Kruijer is daarnaast met de Nederlandse meiden verliezend finalist in de Summercup. Op Futures doet ze hier en daar al van zich spreken bij de senioren.

  Door haar grote vooruitgang is Nina Kruijer  tijdens het Telesport Tennisser van het Jaar verkiezing uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2016. Ze kreeg de prijs uit handen van Kristie Boogert.

   

   

  Talentontwikkeling, samenwerking tennisscholen

  Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven, werkt de KNLTB vanaf september 2016 nauw samen met gecertificeerde tennisscholen die samen een landelijk netwerk vormen. Deze scholen spelen een prominente rol in het opleiden van talentvolle spelers in Nederland. Er is gekozen voor een samenwerkingsmodel waarin alle partijen elkaar beter maken, scherp houden en zodoende topprestaties gaan leveren. 

  Het landelijk netwerk van gecertificeerde tennisscholen bestaat uit zeven scholen voor talenten van 12 t/m 18 jaar (bovenbouw) en een groter aantal tennisscholen die de scouting en eerste opleiding van kinderen t/m 12 jaar voor hun rekening nemen (onderbouw). Onder regie van de KNLTB én in samenwerking met elkaar verzorgen deze tennisscholen de jeugdopleiding. De KNLTB helpt de scholen zich verder te ontwikkelen als opleidingspartner en maakt met de scholen duidelijke afspraken over de te leveren prestaties, de manier van samenwerken en de mentaliteit waarmee (samen)gewerkt wordt. In het landelijk netwerk trainen de beste spelers met elkaar onder begeleiding van de beste coaches en ex-topspelers. De trainingen die zij verzorgen zijn samengesteld volgens de principes van het MOT, het Meerjaren Opleidingsplan Tennis.

   

  MOT

  De KNLTB heeft de ambitie om Nederland weer terug te brengen naar de top tien tennislanden van de wereld, kracht bijgezet met de realisatie van het Meerjaren Opleidingsplan Tennis (MOT), uitgewerkt in het boek ‘Route naar de top’. Dit plan dient als hulpmiddel voor tennistrainers om de opleidingsvisie van de KNLTB zo goed mogelijk ten uitvoer te brengen op de baan. 

  Het MOT geeft een breed en onderbouwd inzicht op de tennisvisie van de KNLTB. De inhoud van het plan omschrijft hoe talentvolle tennissers getraind worden om hun vaardigheden optimaal te ontwikkelen, om uiteindelijk de top te halen. De ‘biologische leeftijd’ van de tennisser is hierin een belangrijk onderdeel. Talenten ontplooien zich het beste wanneer zij in de juiste fase van hun ontwikkeling de juiste vaardigheden trainen. De KNLTB onderscheidt diverse fases, met ‘FUNdament’ (5-8 jaar) als beginfase en ‘Tennissen om te winnen’ (18/19+ jaar) als eindstation.

  Bekijk hier het MOT

   

  Speler Volg Systeem

  Met het gloednieuwe Speler Volg Systeem ‘KNLTB TennisLife’ maken we de ontwikkeling van talenten inzichtelijk en bieden we optimale begeleiding aan de hand van persoonlijke gegevens.

  KNLTB TennisLife is een maatwerksysteem dat uniek is voor de tennissport. Het stelt ons in staat passende trainings- en wedstrijdprogramma’s te maken voor onze talenten aan de hand van persoonlijke ontwikkelingsdoelen. KNLTB TennisLife meet de fysiologische aspecten en trainingsintensiteit van talenten en koppelt deze informatie aan medische gegevens, wedstrijddata en videoanalyses. Daarnaast dient het als communicatiemiddel tussen bond, spelers, ouders en trainers. De gecertificeerde bovenbouw tennisscholen maken hier momenteel gebruik van. In 2017 zullen ook de onderbouw tennisscholen gebruik gaan maken van het spelervolgsysteem. 

   

  Nationaal Tennis Centrum

  De KNLTB heeft de ambitie om een Nationaal Tennis Centrum (NTC) in gebruik te nemen waar de faciliteiten van het huidige nationaal trainingscentrum in Almere worden samengevoegd met het bondskantoor zoals dat nu is gevestigd in Amersfoort. Het NTC is een belangrijke impuls om de doelstellingen van de tennisbond op het gebied van top- en breedtesport te realiseren. Op deze manier wordt één centrale plek gecreëerd waar toptennis en de beroepsorganisatie samenkomen.

  Nadat een NTC in Buren in 2015 definitief onmogelijk bleek, is op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Uit een lijst van dertig gemeenten is uiteindelijk Tennispark ‘De Kegel’ in Amstelveen geselecteerd als de beste kandidaat. Sinds juni 2015 zijn de KNLTB, Netjes Beheer en de gemeente Amstelveen exclusief in gesprek over het NTC.

  Er is voor Amstelveen gekozen om de volgende redenen:

  • De locatie ligt redelijk centraal en is goed bereikbaar. 
  • De gemeente heeft al een onherroepelijk bestemmingsplan.
  • De gemeente is vanaf het eerste moment erg enthousiast.
  • De Kegel is een goed lopend sportcentrum.
  • Op de locatie ligt een hotel dat van dezelfde eigenaar is.
  • De KNLTB is (nauwelijks) afhankelijk van de commerciële exploitatie van het NTC, zodat het financiële risico voor de KNLTB fors wordt beperkt.

  Op 27 oktober 2016 heeft de Ledenraad ingestemd met de voorgenomen plannen voor de realisatie van een NTC in Amstelveen. 

  Het ontwerp is in een vergevorderd stadium en de gemeentelijke procedure is inmiddels gestart. Als alles volgens plan verloopt, zal de KNLTB eind 2018 met zowel kantoor als trainingsfaciliteiten verhuizen naar Amstelveen.