Home

  Jaarverslag 2016

  Wedstrijdtennis

  Wedstrijden spelen maakt de tennissport aantrekkelijk. Het motiveert, biedt uitdaging, draagt bij aan het spelplezier en bindt leden zo voor langere tijd aan de tennissport. De KNLTB organiseert dan ook een veelheid aan toernooien en competities voor verschillende doelgroepen. De Nederlandse tenniscompetitie is al decennia een groot succes met zo’n 200.000 deelnemers. Dit succes wil de KNLTB verder uitbouwen met het project Competitie Nieuwe Stijl. Het doel is om het aantal competitiespelers in de periode tot 2025 te verdubbelen naar 400.000 spelers.

   

  Competitie Nieuwe Stijl 

  Met ruim 200.000 tennissers is de Nederlandse tenniscompetitie één van de grootste competities ter wereld. Dat mag je met recht een groot succes noemen. Toch spelen zo’n 400.000 tennisleden nog geen competitie en zien we de afgelopen jaren een afname in het aantal spelers in de Voorjaarscompetitie. De KNLTB doet daarom al langere tijd grondig onderzoek naar de redenen voor tennissers  om wel of geen competitie te spelen. Belangrijkste conclusie uit dit onderzoek: veel tennissers hebben behoefte aan een compactere en beter planbare competitie. De voornaamste reden voor tennissers om geen competitie te spelen  is immers de lange competitiedag, die nauwelijks te plannen is in de drukke agenda’s van tegenwoordig (Bron: Ledenmonitor 2016). 

  Om de competitie voor deze groep aantrekkelijker te maken, heeft de KNLTB leden gevraagd online hun ideale competitievorm samen te stellen. Aan de hand van deze data, eerder onderzoek en gegevens uit uitvoerig overleg met vrijwel alle stakeholders, is onafhankelijk adviesbureau Hypercube tot een voorspellingsmodel gekomen dat een aantal ideale nieuwe competitievormen opleverde. Competitievormen die goed aansluiten bij de wensen van veel potentiële competitiespelers en dus de meeste nieuwe competitiedeelnemers moeten trekken. Het resulteerde in drie nieuwe, aanvullende competitievormen: de ‘8&9-competitie’, de ‘Zomeravondcompetitie’ en de ‘Onder35 competitie’. 

   

  8&9-competitie

  Er is een grote groep leden die graag wedstrijden zou willen spelen, maar de reguliere competitie nog een brug te ver vindt. Voor deze leden wordt er een speciale ‘instapcompetitie’ aangeboden in 2017. De groep kan op een veilige, aangename en gezellige manier kennismaken met het spelen van competitie. Ook spelers die wel eerder competitie hebben gespeeld en speelsterkte 8 of 9 hebben, kunnen meedoen aan deze competitie.

   

  Zomeravondcompetitie

  De zomeravondcompetitie was al jaren een succesformule in Gelderland en wordt vanaf 2017 landelijk uitgerold. Deze competitie is een recreatieve competitie, waar gezelligheid belangrijker is dan winnen of verliezen. Het unieke van deze competitie is dat het naast de reguliere Voorjaarscompetitie gespeeld kan worden.

   

  Onder35 Competitie

  Veel ‘jongvolwassenen’ willen niet alleen graag mét maar ook tégen andere ‘jongvolwassenen’ spelen. De meesten beleven daar  zowel op de baan als na afloop meer plezier aan.. Daarom is er een speciale Onder35 competitie ontwikkeld, alleen voor spelers en speelsters van 17 tot en met 35 jaar met speelsterkte 3 tot en met 9. Zo spelen zij altijd op hun eigen niveau én tegen leeftijdsgenoten.

   

  Versoepeling regels

  Om beter in te spelen op de behoeftes en wensen van (potentiële) competitiespelers, is naast de invoering van nieuwe competitievormen, een aantal regels versoepeld. Vanaf 2017 geldt:

  • Het is toegestaan de indoorbanen te betrekken bij de Voorjaarscompetitie om zodoende meer mensen meer te kunnen laten tennissen.
  • De dubbelopstelling hoeft pas na de singles bekendgemaakt te worden.
  • De mogelijkheid tot compact spelen (Beslissend Punt bij deuce en derde set wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten).